Sari la conținut
Cum combatem deficitul de vitamina D cât stăm în casă?

Cum combatem deficitul de vitamina D cât stăm în casă?

Primele raze puternice de soare ale primăverii ne îmbie în fiecare an la plimbări lungi în care ne bucurăm de natură, însă, în această perioadă, suntem nevoiți să ne expunem limitat la soare, lucru care poate însemna, în unele cazuri, și sintetizarea deficitară a vitaminei D.

Cum se sintetizează și cum putem combate deficitul de vitamina D cât stăm în casă? Aflăm în articolul de astăzi

1. Ce este vitamina D si cum este benefica pentru corp?

Vitamina D se produce în piele după expunerea la lumină ultravioletă și este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului, reglând, printre altele, concentrația de calciu și fosfat în sânge, promovând mineralizarea sănătoasă, creșterea și remodelarea osoasă.

Insuficiența de vitamina D poate duce la oase subțiri, fragile sau deformate, în timp ce suficiența previne rahitismul la copii și, împreună cu calciul, ajută la protejarea oamenilor în vârstă care au osteoporoză. Vitamina D modulează de asemenea funcțiile neuromusculare, reduce inflamațiile și influențează acțiunea a mai multor gene.

De asemenea, studiile spun că vitamina D este importantă pentru funcționarea optimă a inimii, plămânilor, creierului și ficatului, de aceea este important să avem grijă să nu ne lipsească din organism!

2. Care sunt sursele principale de vitamina D?

Cea mai parte parte din vitamina D (80-90%) se sintetizează prin expunerea la razele solare, necesare fiind (spun experții) câteva expuneri săptămânale (fără protecție solară) de minim 10-15 minute, pentru a asimila cantitatea optimă.

Însă un procent mai mic poate fi regăsit și în alimente, precum:

  • Ton
  • Cod
  • Somon
  • Sardine
  • Ficat
  • Portocale
  • Cereale fortificate
  • Carne de vită
  • Lapte
  • Iaurt

Poți prioritiza aceste alimente (într-un mod echilibrat, bineînțeles) pentru dieta ta din această perioadă, pentru a te asigura că obții cantitatea optimă de vitamina D, în această perioadă de expunere mai redusă la lumina naturală.

3. Suplimentele sunt si ele un aliat pe care te poti baza!

Mereu e bine să fii proactiv când vine vorba de sănătatea ta, iar să previi e mereu mai ușor decât să repari. Mai ales în această perioadă, consultă-te cu medicul tău de familie, deoarece suplimentele de vitamina D te pot ajuta să fii sănătos și plin de energie, însă cantități prea mari pot fi la fel dăunătoare ca deficitul.

Dacă ai decis să apelezi la suplimente, în Era Park Oradea găsești și în această perioadă tot ce ai nevoie la Sensiblu și Esența Plant.

Sperăm că ți-am răspuns la întrebările pe care poate ți le puneai referitor la vitamina D și așteptăm să ne spui și tu cum combați deficitul de vitamina D în această perioadă!