Mergi la conținut
Expoziție specială la ERA Park Oradea: Arta tranșeelor în România

Expoziție specială la ERA Park Oradea: Arta tranșeelor în România

Sute de obiecte folosite în războaie vor putea fi admirate, din acest sfârșit de săptămână, la ERA Park Oradea.

Centrul comercial din Calea Aradului nr. 62 găzduiește, în perioada 25 februarie - 20 martie 2022, expoziția „Arta Tranșeelor (Trench Art) în România”, organizată de Asociația Muzeul Jucăriilor.

„Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, realizat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili, și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia”, au explicat organizatorii.

Potrivit acestora, în expoziția de la ERA Park se vor regăsi și obiecte militare vechi, unele folosite azi în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție și altele. „Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani”, au mai precizat reprezentanții Asociației.

Expoziția de la ERA Park cuprinde o selecție de peste 350 de piese, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial.

Organizatorii îi sfătuiesc pe vizitatori să nu rateze vaza ornamentată realizată din tub de proiectil de tun oferită soției mareșalului Constantin Prezan de generalul Philippe Henri Joseph ďAnselme, comandantul armatei franceze din Orient. De remarcat este, între altele, și o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, dar și o scrumieră realizată din țeavă de tun.

Expoziția va putea fi vizitată sub cupola ERA Park Oradea, intrarea fiind liberă pentru toată lumea.

Nu uitați, însă, respectarea regulilor anti-Covid este obligatorie în centrul comercial, conform restricțiilor impuse de Guvern.

Vă așteptăm cu drag!